Φθηνές VS Ακριβές ιστοσελίδες

Θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές τι διαφορά έχει μια ακριβή ιστοσελίδα από μια φθηνή ιστοσελίδα. Για ποιο λόγο υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αγοράς; Αρχικά, ας καθορίσουμε τι σημαίνει ο όρος “φθηνό” και τι σημαίνει ο όρος “ακριβό”.

Εάν έχετε διαβάσει το άρθρο μας “Φθηνά VS Ακριβά e-shop”, δεν θα ανακαλύψετε πολύ διαφορετικές πληροφορίες, καθώς ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Τι εννoούμε με τον όρο φθηνή και ακριβή ιστοσελίδα;

Φθηνή ιστοσελίδα εννοούμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με κόστος κάτω των 200€. Αντιθέτως, ακριβή θεωρούμε μια σελίδα για την οποία θα χρειαστούμε πάνω από 1000€. Τα συγκεκριμένα έξοδα αναφέρονται αποκλειστικά στις εργασίες κατασκευής της σελίδας, και όχι σε εργασίες διαφήμισης ή υποστήριξης.

Ιστοσελίδες χαμηλού κόστους

Οι χαμηλού κόστους ιστοσελίδες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Χρησιμοποιούνται έτοιμα πρότυπα κατασκευής. Με πρόσχημα τις πολλές διαφορετικές επιλογές που έχετε, σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητα πρότυπα. Στην συνέχεια αντικαθιστούνται τα κείμενα και οι εικόνες με τα δικά σας. Το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ σύγχρονο, καθόλου βελτιστοποιημένο και κυρίως, δεν ταιριάζει τελικά στις ανάγκες σας.

2. Δεν χρησιμοποιούνται δημοφιλή ανοιχτά λογισμικά όπως το WordPress, αλλά παλαιομένα ανοιχτά λογισμικά όπως το Joomla. Πολλές εταιρείες που βρίσκονται στον χώρο για παραπάνω από 15-20 χρόνια ξεκίνησαν να δουλεύουν με λογισμικά που πλέον δεν είναι σύγχρονα. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια software περιορισμένων δυνατοτήτων για να κατασκευάζουν οικονομικές ιστοσελίδες.

3. Δεν είναι πραγματικά χαμηλού κόστους, καθώς κάποιο επιπλέον έξοδο ή περιορισμός κρύβεται από πίσω. Είναι και η πιο συχνή περίπτωση, καθώς οι γενικότεροι όροι λειτουργίας του διαδικτύου δεν είναι γνωστοί στο κοινό. Είτε εφαρμόζεται μορφή “ενοικίασης” όπου δεν έχετε την πλήρη ιδιοκτησία, είτε πληρώνετε υπέρογκη φιλοξενία και μάλιστα εκτός Ελλάδος, είτε υπάγεστε σε κάποιον δεσμευτικό όρο με την εταιρεία κατασκευής.

4. Η ιστοσελίδα είναι κατασκευασμένη με κλειστό λογισμικό. Δηλαδή πάνω σε ένα επιχειρηματικά κλειστό προϊόν, όπου δεν θα μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τα δεδομένα σας, δεν θα μπορεί να δουλέψει άλλος προγραμματιστής και κυρίως, δεν θα μπορείτε να κάνετε καμία εφαρμογή επέκτασης. Οι δυνατότητες είναι από περιορισμένες και απολύτως βασικές, έως μηδενικές Το πιο σημαντικό είναι ότι θα δεσμεύεστε εφόρου ζωής σε κάθε περίπτωση με την συγκεκριμένη εταιρεία, για πάντα.

Τα μειονεκτήματα των παραπάνω περιπτώσεων είναι πολλά. Το κυριότερο είναι το κακό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσετε μια σελίδα που σας ικανοποιεί εάν δεν έχει υπάρξει μια σωστή προσέγγιση από την αρχή του project σας. Τα προβλήματα συνεχίζουν μόλις θα χρειαστείτε μερικές αλλαγές οι οποίες θα είναι δύσκολες. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμολόγηση θα ξεφύγει πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις σας.

Ιστοσελίδες υψηλού κόστους

Οι ακριβές ιστοσελίδες, χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Είναι φτιαγμένες σε κλειστά λογισμικά, όμως συνήθως ανώτερης ποιότητας από τα συμβατικά ιδιωτικά λογισμικά χαμηλού κόστους. Επιλέγονται γλώσσες προγραμματισμού όπως η Ruby ή η Python, με στόχο να στηρίξουν project τα οποία θα φτάσουν σε τεράστιο enterprise επίπεδο. Παρότι οι δυνατότητες που προσφέρουν για εξειδικευμένες λειτουργίες είναι ακόμη περισσότερες από την PHP που βασίζονται 9 στα 10 website, είναι τελείως αχρείαστες στον μέσο χρήστη και ιδιοκτήτη ιστοσελίδων. Παραδείγματα είναι η σύγκριση τιμών ή η υλοποίηση κάποιας εφαρμογής App on-site.
2. Ξοδεύονται πολλές ώρες σε συζητήσεις, καθορισμό στόχων, meetings και συναντήσεις.
3. Πολύ απλά είναι ακριβή η τιμολόγηση της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς θεωρεί ότι αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει την κατασκευή μιας σύγχρονης ιστοσελίδας.

Οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι η επεκτασιμότητα και η δυνατότητα εφαρμογής επεκτάσεων είναι αυξημένη. Επίσης, εκτός από την περίπτωση κλειστών λογισμικών θα μπορείτε να μεταφέρετε και τα δεδομένα σας εύκολα αν χρειαστείτε νέους συνεργάτες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα παρατηρήσετε καμία απολύτως διαφορά στο website σας αν δεν έχετε κάποια απαίτηση για εξειδικευμένες ανάγκες. Για τον μέσο ιδιοκτήτη ιστοσελίδας, ο οποίος χρειάζεται μόνο τις βασικές λειτουργίες μιας σύγχρονης ιστοσελίδας, είναι πραγματικά μια άστοχη επένδυση.

Τι προτείνουμε;

Βρείτε μια εταιρεία που να χρησιμοποιεί ανοιχτά λογισμικά για την κατασκευή ιστοσελίδων, κατά προτίμηση WordPress. Συμφωνήστε από πριν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ενημερωθείτε σωστά για τις μελλοντικές ενδεχόμενες απαιτήσεις και αποκτήστε μια ιστοσελίδα που να σας προσφέρει επιχειρηματική αυτονομία. Ζητήστε το site σας να σχεδιαστεί για εσάς, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνικές προβολής και όχι ξεπερασμένα πρότυπα. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας σχετικά με το πως να επιλέξετε την σωστή εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και e-shop.