Πως συνδέω το e-shop με Ελληνική Τράπεζα

Πως μπορώ να συνδέσω τις πληρωμές του e-shop μου με τον λογαριασμό μου σε Ελληνική Τράπεζα;

Είναι ένα κοινό ερώτημα, για το οποίο διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές υπάρχει λανθασμένη αντίληψη. Μπορώ να συνδέσω τον τραπεζικό λογαριασμό μου στο e-shop μου; Η γρήγορη απάντηση είναι “όχι σε μη εταιρικό λογαριασμό, σε κανένα e-shop”. Απαιτείται εταιρικός λογαριασμός, καθώς οι απλοί προσωπικοί λογαριασμοί καταθέσεων, δεν έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης με websites. Όποιο και αν είναι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε για το e-shop σας, όπως και αν έχετε κατασκευάσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, δεν γίνεται να μεταφερθούν χρήματα π.χ. μέσω IBAN. Η διαδικασία διασύνδεσης είναι λίγο πιο πολύπλοκη, και απαιτείται οπωσδήποτε συνεννόηση με την Ελληνική Τράπεζα της επιλογής σας, ώστε να σας ενεργοποιήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Συνήθως, χρησιμοποιείται ο εταιρικός λογαριασμός με τον οποίο έχει γίνει η σύσταση επιχείρησης στην εφορία. Δείτε αναλυτικά την διαδικασία διασύνδεσης του e-shop σας με Ελληνική Τράπεζα (ισχύει για όλες τις τράπεζες):

1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει σύσταση επιχείρησης και έχετε ανοίξει εταιρικό λογαριασμό στην τράπεζα σας.

Το περιβάλλον διασύνδεσης των ηλεκτρονικών πληρωμών για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες είναι διαθέσιμο μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς (π.χ. Λογαριασμός Όψεως). Δεν είναι δυνατό να πραγματοποιήσετε μεταφορά χρημάτων μέσω IBAN ή κάποιο παρόμοιο “εύκολο” τρόπο. Οι μοναδικές λύσεις σε αντίθετη περίπτωση είναι λογισμικά πληρωμής του εξωτερικού, όπως Paypal, Stripe, Revolut, κτλ. όπου και εκεί όμως θα ισχύουν ανάλογοι όροι και προϋποθέσεις.

2. Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας και ζητήστε ενεργοποίηση διασύνδεσης του e-shop σας με τον εταιρικό λογαριασμό.

Με μια επίσκεψη (ή άλλο τρόπο εξ’αποστάσεως) στην τράπεζα μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα σας, ώστε να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία για τον λογαριασμό σας. Θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο όπου θα ζητούνται διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του e-shop σας (π.χ. έλεγχος για ορθότητα των όρων χρήσης) και τις επιλογές πληρωμής σας (π.χ. προ-έγκριση πληρωμών). Ζητήστε πολύ καλή ενημέρωση από τον τραπεζικό υπάλληλο σχετικά με τις ερωτήσεις που αφορούν την τράπεζα, ώστε να προετοιμαστείτε σωστά για την συμπλήρωση του εγγράφου. Συμπληρώστε το υπόλοιπο έντυπο σε συνεννόηση με τους προγραμματιστές σας, καθώς μερικές ερωτήσεις ενδεχομένως να χρειάζονται και τεχνικές γνώσεις.

3. Παραλαβή κωδικών test περιβάλλοντος για δοκιμαστικές αγορές (και οδηγίες διασύνδεσης).

Μετά την έγκριση της αίτησης σας, θα παραλάβετε με email τους demo (test ή sandbox) κωδικούς διασύνδεσης σε δοκιμαστικό περιβάλλον. Το δοκιμαστικό περιβάλλον είναι ακριβώς το ίδιο με το πραγματικό, απλώς οι αγορές δεν ολοκληρώνονται στην πραγματικότητα και επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένοι κωδικοί καρτών. Είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί η λειτουργία των πληρωμών με κάρτα, πριν ενεργοποιηθούν κανονικά για τους επισκέπτες. Εκεί, οι προγραμματιστές σας θα πρέπει είτε να κάνουν κάποιες αγορές σύμφωνα με κάποιο πλάνο που θα περιέχεται στις οδηγίες, είτε θα έχουν κάποιες ημέρες στην διάθεση τους να δοκιμάσουν ελεύθερα την λειτουργικότητα του τεστ περιβάλλοντος. Σε αυτό το βήμα δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια από εσάς, καθώς είναι τεχνικό ζήτημα.

4. Υποβολή αποτελεσμάτων των δοκιμών σας στην τράπεζα.

Αφού ολοκληρώσετε τις δοκιμαστικές αγορές, θα προωθήσετε στην τράπεζα τα αποτελέσματα των δοκιμών σας. Είστε πλέον ένα βήμα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς το μόνο που παραμένει είναι να λάβετε τους “παραγωγικούς” κωδικούς για το live περιβάλλον.

5. Παραλαβή παραγωγικών κωδικών Live Περιβάλλοντος – Ολοκλήρωση διαδικασίας.

Μετά από λίγες ημέρες, θα παραλάβετε με τον ίδιο τρόπο τους κωδικούς και τις οδηγίες διασύνδεσης με το παραγωγικό (live) περιβάλλον της τράπεζας. Συνήθως οι τελευταίες αυτές αλλαγές είναι ζήτημα μερικών λεπτών, καθώς αλλάζουν μόνο κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο υποσύστημα της διασύνδεσης, από τους προγραμματιστές σας. Μόλις οι νέες ρυθμίσεις αυτές εφαρμοστούν, είστε έτοιμοι να δεχτείτε αγορές που θα οδηγούν τα χρήματα στον εταιρικό σας λογαριασμό. Καλές δουλειές!

Bonus: Έξοδα διασύνδεσης

Σε μερικές τράπεζες υπάρχει κάποιο κόστος ενεργοποίησης της υπηρεσίας, καθώς και κάποιο μικρό πάγιο έξοδο χρήσης. Για e-shop που χρησιμοποιούν WordPress (και Woocommerce), η διασύνδεση με Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Viva Payments, παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία μας για κάθε νέα κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος.