Ποια είναι τα έξοδα μιας ιστοσελίδας ή ενός e-shop;

Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε τα έξοδα ενός αυτόνομου website ανοιχτού λογισμικού, όπου έχετε την πλήρη ιδιοκτησία. Τα έξοδα για μια ιστοσελίδα ή ένα e-shop χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. Τα βασικά, με απλά λόγια είναι τα απολύτως απαραίτητα για να δημοσιευτεί και να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στο κοινό το website μας
  2. Τα προαιρετικά, όπου δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία της ιστοσελίδας ή του e-shop μας

Βασικά έξοδα

Εν συντομία, τα βασικά έξοδα για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μια ιστοσελίδα σε κάθε περίπτωση, είναι τα εξής:

  1. Κατασκευή ιστοσελίδας ή e-shop – εφάπαξ πληρωμή 
  2. Φιλοξενία (το λεγόμενο hosting) –επαναλαμβανόμενη πληρωμή μικρού κόστους
  3. Όνομα χώρου (domain name δηλαδή website.gr, website.com κτλ.) –επαναλαμβανόμενη πληρωμή πολύ μικρού κόστους 

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να τεθεί οποιοδήποτε website σε πλήρη λειτουργία γενικά στο διαδίκτυο διεθνώς. Σχετικά με το κόστος συνεργασίας με εμάς, δείτε ενδεικτικές τιμές στον τιμοκατάλογο της σελίδας μας και ενημερωθείτε για το κατά προσέγγιση κόστος σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Κόστος κατασκευής

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ξεκινά από 450€ και ενός ηλεκτρονικού καταστήματος από τα 750€. Η αύξηση του κόστους εξαρτάται από τις ώρες που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του website.

Φιλοξενία

Το κόστος φιλοξενίας διεθνώς βασίζεται κυρίως σε 4 τομείς:

  • α) Τοποθεσία server
  • β) ταχύτητα server
  • γ) χώρος στον server
  • δ) επισκεψιμότητα

Αναλόγως τα παραπάνω χαρακτηριστικά το κόστος αυξάνεται. Αρκεί να σημειώσουμε ότι η φιλοξενία στην Ελλάδα (για καλύτερα αποτελέσματα στην Google) έναντι της Γερμανίας όπου προτιμούν οι περισσότερες εταιρείες λόγω υψηλού κέρδους, είναι τουλάχιστον 5πλάσιου κόστους. Τα πλάνα ξεκινούν από 5€/μήνα για μικρές ιστοσελίδες και 10€ για μικρά e-shop και φτάνουν έως και 3ψήφιο αριθμό για τεράστια project.

Domain name

Το domain name έχει αμελητέο κόστος για οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα (π.χ. website.gr, website.eu, κτλ.) και δεν ξεπερνά συνήθως τα 12.5€/έτος.

Προαιρετικά έξοδα

Για την συντήρηση και την ομαλή λειτουργία μιας ιστοσελίδας δεν υπάρχουν κρυφά κόστη ή επιπλέον έξοδα. Τα μόνα πάγια έξοδα σας θα είναι η φιλοξενία και το domain name. Εάν εφαρμόζετε μόνοι σας τις αλλαγές που θέλετε, το κόστος είναι πραγματικό μηδενικό. 

Συντήρηση, υποστήριξη και αλλαγές

Η συντήρηση δεν έχει προαπαιτούμενο κόστος και εξαρτάται καθαρά από τις επιθυμίες και ικανότητες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Εάν όλες οι αλλαγές και οι αναβαθμίσεις, τις οποίες συστήνουμε ανεπιφύλακτα να είναι συχνές, γίνονται από τον ιδιοκτήτη, τότε το κόστος είναι πραγματικά μηδενικό.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν τρίτες εταιρείες για να εφαρμόσουν απαιτητικές αλλαγές, όπως αναβαθμίσεις και ιδιαίτερο σχεδιασμό. Το κόστος για αυτές τις εργασίες είναι είτε μηνιαίο λόγω συνεχούς συνεργασίας, είτε μεμονωμένο. Συνήθως ελάχιστες ώρες ή μερικά λεπτά είναι αρκετά για την εφαρμογή απαιτητικών ή απλών αλλαγών αντίστοιχα.

Στα έξοδα υποστήριξης περιλαμβάνονται και όλες οι επιπλέον λειτουργίες ενδεχομένως να χρειαστείτε στο μέλλον.

Διαφήμιση, προώθηση και Social Media

Τα τελευταία προαιρετικά έξοδα αποτελούν η διαφήμιση και η προώθηση.

Η διαφήμιση μιας ιστοσελίδας ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος δεν έχει ελάχιστο ή μέγιστο όριο. Εξαρτάται καθαρά από το budget της εκάστοτε εταιρείας και τα ποσά που είναι διαθέσιμα για marketing. Το μέγεθος του ποσού, θα καθορίσει την κατάταξη μεταξύ των διαφημιζόμενων, καθώς και την χρονική διάρκεια της καμπάνιας, καθώς είναι ανταποδοτική (δηλαδή το budget μειώνεται όσο αυξάνονται οι επισκέψεις).

Αντιθέτως, για την προώθηση μέσω SEO (βελτιστοποίηση αναζήτησης), παρότι το κόστος εξαρτάται και πάλι από το budget, ο ανταγωνισμός δεν είναι άμεσος. Για τον λόγο αυτό τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη μεθοδικότητα και μεγαλύτερη επένδυση.