Υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητες συμβουλές για το θέμα της κατασκευής ιστοσελίδων και e-shop. Θα πρέπει να καλύπτονται ορισμένα κριτήρια σε κάθε περίπτωση, για να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργικότητα. Όμως, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επισκιάζει όλες τις ενδεχόμενες επιλογές σας. Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά, το είδος του λογισμικού κατασκευής. Παρά το ότι έχουμε ξακάθαρη άποψη, προσπαθήσαμε να είμαστε αντικειμενικοί.
Τι σημαίνει ανοιχτά και κλειστά λογισμικά;
Υπάρχουν 2 τύποι λογισμικών στην διεθνή αγορά. Τα ανοιχτά λογισμικά, και τα κλειστά. Ανοιχτά λογισμικά, είναι τα software των οποίων ο κώδικας είναι δημοσιευμένος παγκοσμίως διαδίκτυο. Συνήθως είναι φτιαγμένα από οργανισμούς, και χρησιμοποιούνται ευρέως από εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. Αναβαθμίζονται και αναπτύσσονται συνεχώς, αφού η κοινότητα διαρκώς ανακαλύπτει βελτιώσεις και αναζητά επεκτάσεις.
Κλειστά λογισμικά ονομάζονται όταν δημιουργούνται από ιδιωτικές εταιρείες και ο κώδικας είναι αποκλειστική δημιουργία και ευθύνη της εταιρείας κατασκευής. Η γνώμη μας, και των περισσότερων προγραμματιστών του χώρου, είναι ότι ποτέ καμία εταιρεία πληροφορικής, όσο μεγάλη και να καταφέρει να γίνει, δεν θα ξεπεράσει σε δυνατότητες μια διεθνή κοινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Άλλωστε, ο χρόνος και τα γεγονότα το έχουν αποδείξει, καθώς οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν μόνο ανοιχτά λογισμικά για τα project τους, αν βέβαια δεν αναπτύξουν κάποιο λογισμικό οι ίδιες.
Πλεονεκτήματα ανοιχτών λογισμικών
- Εύκολη και οινομική κατασκευή
- Επεκτάσιμότητα (εύκολη αναβάθμιση) και μεταφερσιμότητα (αλλαγή παρόχων και περιβάλλοντος)
- Εύκολη διαχείριση για τον ιδιοκτήτη
- Μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα μια αποτελεσματική προβολή του περιεχομένου (είτε σελίδων είτε προϊόντων)
- Θα μπορούν και άλλοι προγραμματιστές εκτός από την εταιρεία κατασκευής να δουλέψουν ταυτόχρονα στο έργο σας
- Αυτονομία και ευελιξία στην τιμολόγηση και την επιλογή συνεργατών
- Εκμετάλλευση της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας, καθώς πάντα αναβαθμίζονται εγκαίρως σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις του διαδικτύου
- Οικονομική συντήρηση, εφαρμογή αλλαγών με χαμηλό κόστος και παροχή υποστήριξης σε ελάχιστο χρόνο από τρίτους συνεργάτες
- Εύκολη εξαγωγή δεδομένων για μεταφορά περιεχομένου (π.χ. προϊόντα, σελίδες, κείμενα, εικόνες) μεταξύ παρόμοιων ανοιχτών λογισμικών
- Υψηλό επίπεδο ασφαλείας καθώς οι συχνές αναβαθμίσεις καλύπτουν ενδεχόμενα κενά ασφαλείας.
Μειονεκτήματα ανοιχτών λογισμικών
- Περιορισμένες δυνατότητες για εξειδικευμένα project (π.χ. διαδικτυακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, real-time ενημέρωση στατιστικών όπως στις στοιχηματικές, οικοσύστημα με χαρακτηριστικά ενός Social Media κτλ.)
- Μειωμένη ασφάλεια όταν δεν γίνονται οι απαραίτητες ενημερώσεις
- Ανάγκη για αυξημένους πόρους σε ένα πολύ απαιτητικό project καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υπερβελτιστοποίησης πέραν των δυνατών ορίων.
Τα ανοιχτά λογισμικά επομένως, είναι τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσετε την επόμενη ιστοσελίδα ή το επόμενο e-shop. Εάν δεν υπάρχει απαίτηση για κάποια εξειδικευμένη λειτουργία ή πολύ απλά αν δεν σκοπεύετε να συντηρείτε δικό σας τμήμα πληροφορικής (ακόμα και αν δεν αποκτήσετε δικούς σας προγραμματιστές, το κόστος θα αρκεί για να προσλάβετε αρκετούς), τότε η επιλογή για εσάς είναι μονόδρομος.
Πλεονεκτήματα (μόνο των αξιόπιστων) κλειστών λογισμικών που έχουν δημιουργηθεί από μεγάλες εταιρείες
- Δυνατότητα υλοποίησης εξειδικευμένων λειτουργιών
- Εφαρμογή αλλαγών ακόμα και στην πιο ελάχιστη και παραμικρή λεπτομέρεια
- Εφαρμογή αλλαγών μόνο από ένα συνεργάτη εφόρου ζωής και ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης
- Συνήθως καλή απόδοση στις γενικότερες μετρήσεις
- Υψηλό επίπεδο ασφαλείας εάν έχουν τηρηθεί αυστηρά πρωτόκολλα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει το λογισμικό
Μειονεκτήματα (όλων) των κλειστών λογισμικών
- Τεράστιο κόστος κατασκευής
- Πολύ μεγάλος χρόνος εφαρμογής νέων λειτουργιών και επεκτάσεων
- Τεράστιο κόστος συντήρησης και διαχείρισης
- Δέσμευση με την εταιρεία κατασκευής εφόρου ζωής
- Σε περίπτωση που διακόψετε την συνεργασία σας με την εταιρεία, οι νέοι προγραμματιστές θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρήματα για να διαχειριστούν το λογισμικό σας. Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες για την οποία τελικά όλοι καταλήγουν σε ανοιχτά λογισμικά.
- Εάν η εταιρεία κατασκευής δεν έχει την δυνατότητα να φτιάξει μια επέκταση που ζητάτε, τότε μάλλον δεν θα μπορεί κανείς άλλος ή το κόστος θα είναι απαγορευτικό.
- Δυσκολία στην εξαγωγή δεδομένων που αφορά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ή του e-shop σας. Αυτό σημαίνει από προϊόντα και σελίδες μέχρι και χρήστες.
- Μεγάλα κενά ασφαλείας αν δεν έχουν τηρηθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα κατασκευής
- Εάν η εταιρεία δεν ακολουθήσει τις τάσεις του διαδικτύου, δεν θα τις ακολουθήσει και το website σας
- Αμφιβολία για το μέλλον. Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή η εταιρεία κλήσει, αλλάξει τιμολογιακή πολιτική ή πολύ απλά σταματήσει να εμπορεύεται το λογισμικό σας; Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι μεγάλες εταιρείες επιλέγουν τα ανοιχτά λογισμικά, αν δεν φτιάχνουν λογισμικά οι ίδιες.
Έχετε ανάγκη για κάποια εξειδικευμένη λειτουργία στην ιστοσελίδα ή το e-shop σας; Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από τον συνηθισμένο, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό ιδιοκτήτη website; Εάν όχι, μην κάνετε το λάθος να χαλάσετε χρόνο και χρήμα σε κατασκευή ιστοσελίδων από μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν κλειστά (ιδιωτικά) λογισμικά. Δημιουργείστε από τώρα την δική σας ιστοσελίδα σε WordPress και αποκτήστε μια διαχρονική διαδικτυακή παρουσία. Αργά ή γρήγορα, όλοι καταλήγουν σε ανοιχτά λογισμικά.