Αν και ακόμα δεν θεωρείται τόσο σημαντικό όσο η κίνηση ή η αύξηση των πωλήσεων, τα ζητήματα ασφαλείας ενός ιστοχώρου είναι επιτακτικά. Η ασφάλεια ως επιμέρους αντικέιμενο, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ιστότοπων. Εξάλλου, μια παραβίαση της ασφάλειας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τόσο τα κεφάλαια όσο και τη φήμη.
Για την ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας, τα μέτρα που απαιτούνται είναι κατά κανόνα απλά. Δυστυχώ όμως, πολλές φορές αγνοούνται. Αυτό οφείλεται συνήθως στην αντίληψη ότι η ασφάλεια στο Διαδικτύου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης, οφείλεται στην εξίσου εσφαλμένη νοοτροπία του “δεν θα συμβεί σε εμένα”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενημέρωση σχετικά με τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας διαδικτύου είναι τόσο πολύτιμη.
Ακολουθούν 5 απλές συμβουλές που συνήθως παραβλέπονται:
Ενημερώσεις ασφαλείας
- Μην καθυστερείτε τις ενημερώσεις ασφαλείας. Όλες οι αδυναμίες των παλαιών εκδόσεων λογισμικών είναι πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό της σύγχρονης πειρατείας είναι αυτοματοποιημένο. Κακόβουλα bots, αναζητούν στο διαδίκτυο ψάχνοντας να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενες αδυναμίες. Οι περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού είναι άμεσες απαντήσεις στις πρόσφατα ανακαλυφθείσες αδυναμίες ασφαλείας. Η αδυναμίες αυτές, από τη στιγμή που είναι δημοσιευμένες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε. Επομένως, η αναβολή των ενημερώσεων ασφαλείας αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες παραβίασης. Οι πιθανότητες αυξάνονται εκθετικά όσο καθυστερούν οι αναβαθμίσεις.
Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης
- Ίσως είναι το πιο συχνό λάθος. Χρησιμοποιήστε αρκετά ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε λογαριασμό σας. Αυτή η συμβουλή είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα σχεδόν κάθε άρθρου στο διαδίκτυο σήμερα. Ο λόγος που τη βλέπετε σε όλα όσα διαβάζετε είναι επειδή αμέτρητοι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ονόματα τους, την ημερομηνία γέννησης, η ακόμα και το γνωστό σε όλους μας “123456789” για να προστατεύσουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Μην βάζετε στοιχεία της επιχείρησης και σημαντικές πληροφορίες που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη σελίδα σας, ως κωδικό. Για παράδειγμα, αν η εταιρεία σας λέγεται Car and Moto, μην βάλετε ως κωδικό carandmoto2021. Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας είναι μακρύς, σύνθετος και μοναδικός!
Αντίγραφα ασφαλείας
- Τα αντίγραφα ασφαλείας έχουν μεγάλη σημασία. Η απώλεια δεδομένων μπορεί να είναι μια οικονομικά (και συναισθηματικά) απογοητευτική εμπειρία. Είτε λόγω ενός αδύναμου πρωτόκολλου ασφαλείας, μιας αποτυχίας λογισμικού ή λόγω της φθοράς του υλικού, η περίπτωση να χάσετε κάποια από τα αρχεία σας είναι πάντα εφικτή. Η πιο συχνή βέβαια, περίπτωση, είναι η παραβίαση λόγω ανθρωπίνου λάθους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των ηλεκτρονικών σας δεδομένων ή ότι ο πάροχος σας μπορεί να σας προσφέρει ανά πάσα στιγμή.
Πιστοποιητικά ασφαλείας SSL
- Τα πιστοποιητικά ασφαλείας SSL είναι το τελευταίο, αλλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Μπαίνει ως τελευταίο όχι για τον βαθμό σημαντικότητας, αλλά επειδή πλέον είναι σχεδόν αυτονόητο ότι κάθε website θα έχει πιστοποιητικό SSL. Παρόλα αυτά, SSL δεν αποτελούν πανάκεια για θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, είναι μια πραγματική αναγκαιότητα για κάθε ιστότοπο που εκτελεί ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι μόνο. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και η Google επιβραβεύει τα website με SSL στην κατάταξη των αποτελεσμάτων. Βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία φιλοξενίας σας προσφέρει τη δυνατότητα κρυπτογράφησης και ότι έχετε ένα πιστοποιητικό εγκατεστημένο στον ιστότοπο σας. Κάθε ιστοσελίδα που αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε και να φιλοξενούμε για εσάς φροντίζουμε να συνοδεύεται από πιστοποιητικό ασφαλείας.
Έλεγχος εισερχόμενων e-mail
- Προσοχή στα ύποπτα email. Η συμβουλή αυτή προφανώς ισχύει για κάθε χρήστη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όμως, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων λαμβάνουν λόγω της φύσεως του αντικειμένου αρκετά email με τα οποία θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε emails που ζητούν κωδικούς πρόσβασης π.χ. για ενημερώσεις του διαχειριζόμενου ιστοχώρου. Τέλος, θα πρέπει να εξακριβώνεται η αυθεντικότητα του κάθε αποστολέα πριν ανοίξουμε κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο, ακόμα και αν το γραπτό περιεχόμενο του μας προτρέπει να το ανοίξουμε.