Μετατροπή ιστοσελίδας σε WordPress

Μάθατε για το WordPress και τον τελευταίο καιρό το σκέφτεστε ως μια πιθανή πλατφόρμα για την ιστοσελίδα της εταιρείας σας. Είδατε κάποιο γνωστό σας που το χρησιμοποιεί, ακούσατε για την επιτυχία του ή απλώς το ζηλέψατε. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρετε πώς να κάνετε μετεγκατάσταση από την τρέχουσα πλατφόρμα σας.

Τα καλά νέα;

Εάν έχετε μια απλή εταιρική ιστοσελίδα, όπου οι σελίδες και τα άρθρα δεν ξεπερνούν στο σύνολο τα 50 (δηλαδή στο 90% των περιπτώσεων), η υπόθεση είναι απλή. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να μεταφερθεί τόσο μικρός όγκος δεδομένων ακόμα και χειροκίνητα. Επομένως όσοι έχετε μικρότερο αριθμό σελίδων και άρθρων, μπορείτε να κάτσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και να διαβάσετε κάποιο άλλο άρθρο! Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν διαβάσει το άρθρο μετατροπής σε e-shop, καθώς ισχύουν οι ίδιοι κανόνες μεταφοράς.

Οι υπόλοιποι, θα βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω πληροφορίες καθώς θα τις χρειαστείτε για την μεταφορά των δεδομένων σας.

Αξίζει να μετατρέψω την ιστοσελίδα μου σε WordPress;

Το WordPress είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ιστοσελίδων παγκοσμίως. Τροφοδοτεί περίπου το 40% όλων των ιστότοπων διεθνώς. Επομένως, έχετε δίκιο που σκέφτεστε να εξελιχθείτε. Η επιλογή σας για την μετάβαση αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων πρέπει να γίνει με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην χάσετε δεδομένα και η μεταφορά να γίνει ομαλά και με ακρίβεια.

Σε αυτόν το άρθρο, θα δούμε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεταφέρετε τις σελίδες, τα άρθρα, τους χρήστες , τις κρατήσεις και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θέλετε να μεταφέρετε στην νέα σας ιστοσελίδα.

Τρόποι μετατροπής ιστοσελίδας

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας στο WordPress:

  1. Με χειροκίνητη μεταφορά δεδομένων.
  2. Μετάβαση με χρήση κάποιου εξειδικευμένου λογισμικού.
  3. Βοήθεια από ειδικούς στο Wοrdpress.

Χειροκίνητη μεταφορά

Η χειροκίνητη μεταφορά δεδομένων είναι ο πιο απλός τρόπος. Προϋποθέτει μόνο την ύπαρξη ενός WordPress website, στο οποίο μπορείτε να μεταφέρετε χειροκίνητα τα δεδομένα σας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον οποιονδήποτε έχει βασικές γνώσεις διαχείρισης του WordPress. Αν μπορούμε να βρούμε κάποιο πλεονέκτημα, είναι ότι έχετε πλήρη εικόνα των δεδομένων σας και μπορείτε να κάνετε real-time επιβεβαίωση. Τα αρνητικά όμως είναι πολύ περισσότερα, όπως ο αυξημένος χρόνος που απαιτείται, αλλά και η περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Αυτοματοποιημένη μεταφορά δεδομένων

Η μετάβαση με χρήση κάποιου ειδικού λογισμικού μεταφοράς δεδομένων, είναι ο πιο γρήγορος και άμεσος τρόπος να ανεβάσετε τα δεδομένα σας μαζικά στο WordPress. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο Excel ή CSV αρχείο, όπου θα περιέχει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα σε μορφή κειμένου. Μπορείτε να περάσετε ακόμα και τα links από τις εικόνες σας ώστε να συγχρονιστούν απευθείας όταν θα ανεβάσετε μαζικά και τα αρχεία media.

Το πρόβλημα εδώ, βρίσκεται στην εξαγωγή των δεδομένων από την προηγούμενη ιστοσελίδα σας. Το WordPress μπορεί να τα δεχτεί μαζικά. Μπορεί όμως η προηγούμενη πλατοφόρμα σας να τα εξάγει;

Συνήθως, αν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο ανοιχτό λογισμικό, όπως τα Joomla, Drupal κτλ. θα υπάρχει κάποιο πρόσθετο που θα κάνει την εξαγωγή. Εάν δεν υπάρχει, ενδεχομένως να είναι ασύμφορο οικονομικά εάν έχετε λιγότερα από 1000 προϊόντα για παράδειγμα. Σε όποια μορφή και να εξάγονται από την παλιά σας πλατφόρμα, μπορείτε με κατάλληλες ρυθμίσεις να χαρτογραφήσετε τα δεδομένα στη νέα σας ιστοσελίδα.

Ανάληψη της μεταφοράς από ειδικούς

Αυτή είναι και η λύση που συνήθως προτείνεται. Είναι προτιμότερο να αφήσετε την διαδικασία σε ειδικούς του WordPress και της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην προσπάθεια σας να αποσπάσετε δεδομένα, να τα καταστρέψετε κατά λάθος. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στην πρηγούμενη είτε στη νέα σας ιστοσελίδα.

Οι ειδικοί θα αναλύσουν την περίπτωση σας, θα ελέγξουν την ιστοσελίδα που διατηρείτε αυτή την στιγμή και θα σας ενημερώσουν σχετικά με την πιο συμφέρουσα λύση. Σε κάθε περίπτωση, πριν δοκιμάσετε μόνοι σας την μεταφορά δεδομένων, φροντίστε να έχετε κρατήσει αρκετά αντίγραφα ασφαλείας. Επίσης, να είστε έτοιμοι να επαναφέρετε την πλατφόρμα σας ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση λάθους. Προτείνουμε να πειραματιστείτε σε δοκιμαστικό περιβάλλον και όχι απευθείας σε παραγωγικές (πραγματικές) συνθήκες.