Ενδεχομένως να έχετε ακούσει για τον όρο child theme. Αναφέρεται σε ένα δεύτερο, στην ουσία, template που φτιάνουμε για το WordPress ή Woocommerce website μας. Αυτό το 2ο template (theme), είναι ένας “καθρέφτης” του κανονικού μας θέματος.
Αυτό σημαίνει ότι για την ακρίβεια το 2ο θέμα μας (το child-theme δηλαδή), θα “κοιτάει” το κανονικό θέμα και θα χρησιμοποιεί τα αρχεία του για να τα εμφανίζει στην ιστοσελίδα μας. Ποιος είναι όμως ο λόγος που υπάρχει αφού απλώς δείχνει στα αρχεία του κανονικού θέματος;
Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή θέλουμε να εφαρμόζουμε αλλαγές και προσθήκες οι οποίες να παραμένουν στην ιστοσελίδα ή το e-shop μας, ακόμα και αν το κανονικό θέμα μας αναβαθμιστεί ή π.χ. πάθει κάποια βλάβη.
Όταν ένα theme αναβαθμίζεται, αλλάζουν και πάλι όλα τα αρχεία που είχαμε πειράξει, επιστρέφοντας στην κανονική τους μορφή. Επιπροσθέτως, θα μπορούμε να εφαρμόζουμε αλλαγές οι οποίες μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελεγχόμενο περιβάλλον όπου δεν θα προκαλέσουν τυχόν προβλήματα.
Ας δούμε τα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα child-theme:
1. Ανοίγουμε την σελίδα του πάροχου φιλοξενίας μας και συνδεόμαστε στα αρχεία του hosting μας. Προσοχή, δεν θέλουμε να μπούμε στον πίνακα ελέγχου του WordPress, αλλά στα αρχεία της φιλοξενίας μας.
2. Εντοπίζουμε τον φάκελο με τα θέματα (themes) του WordPress μας, στην τοποθεσία www.mywebsite.gr/wp-content/themes
3. Δημιουργούμε ένα νέο φάκελο με όνομα mytheme-child, όπου “mytheme” βάζουμε το όνομα του θέματος για το οποίο θέλουμε το να δημιουργήσουμε το child theme.
4. Μέσα στον φάκελο mytheme-child, δημιουργούμε 2 αρχεία. Το ένα το ονομάζουμε stylesheet.css και το άλλο functions.php.
5. Αντιγράφουμε από τον φάκελο του κανονικού θέματος μας την εικόνα screeshot.png, στον φάκελο του child θέματος μας.
6. Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου του WordPress και πάμε στην ενότητα “Θέματα”.
Είμαστε έτοιμοι! Εάν βλέπετε το νέο θέμα στις επιλογές σας, επιλέξτε το για κύριο θέμα. Πλέον, μπορείτε να τοποθετείτε κώδικα css και php στα αντίστοιχα αρχεία μέσω του διορθωτή θεμάτων. Συγχαρητήρια! Οι αλλαγές που κάνετε από εδώ και πέρα θα είναι μόνιμες. Χρειάζετεστε περισσότερη βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας για εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης ιστοσελίδων και e-shop.